Burgemeester van Jouw Noordzee: Zeeuw en ontwerper Barre Verkerk ontwerpt ambtsketen

Komende donderdag 6 september om 20.30 uur weten we wie de eerste “gekozen” Burgemeester van Jouw Noordzee is. Uit handen van Wethouder Duurzaamheid en Energietransitie van de Gemeente Rotterdam Arno Bonte en selectievoorzitter Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme, ontvangt hij/zij niet alleen de jaaragenda, felicitaties en meer, maar uiteraard ook de ambtsketen, het attribuut dat hoort bij het beroep van burgemeester. 

SummerLabb keek de afgelopen maanden eens goed naar de verschillende soorten en maten ambtsketen die er in omloop zijn. En we kwamen er achter, dat elke gemeente zo haar eigen invulling aan een ketting geeft. Logisch, want geen stad of dorp is hetzelfde. Vanuit die constatering reisden we naar Zeeland, het land dat leeft met de zee. Daar ontmoetten we kunstenaar Barre Verkerke en we vroegen hem om vorm te geven aan de ambtsketen voor de Burgemeester van Jouw Noordzee.

Barre Verkerke: “Wat een eer!”, was zijn eerste opmerking. “En ik vind het vooral mooi dat ik bij toeval deze opdracht heb gekregen, omdat ik met de thematiek van Plastic Soup al een tijdje bezig was. Eigenlijk ben ik wel een beetje overrompeld met de opdracht”.

Barre Verkerke (34, inwoner van Goes) is van huis uit schilder, begonnen als huisschilder en via de oude ambachtelijke opleiding van Meesterschilder leerde hij materialen te imiteren. Dat was vaak luxe houtsoorten en marmer, waardoor de artistieke opvoeding (van vaderszijde) verder werd uitvergroot. “Ik ben geïnspireerd door de natuur. De grilligheid en de structuren die je in de natuur ziet, en de dieptes, deden veel met me. Ik kwam er achter dat je met bijvoorbeeld andere technieken makkelijker natuurlijke structuren kunt imiteren, als je eerst die natuurlijke inzichten hebt opgedaan in het echt”.

Het verhaal van de Burgemeester van Jouw Noordzee past in zijn werk. Verkerke bouwt graag decors, vaak zijn restmaterialen en afval zijn grondstof. Juttersgoed (afval uit water) inspireert hem ook mateloos.

Barre neemt standaard de telefoon op met “Verkerke Schilderwerke”, wat klinkt als een gedicht. “Ik heb die naam nu veranderd, want ze konden mijn naam in het buitenland niet uitspreken, het heet nu BVK Paintworks. Misschien niet het beste of mooiste als bedrijfsnaam, maar wellicht maakt ik er wel gewoon Barre van”.

Uiteraard delen wij volgende week de ambtsketen met jullie, maar tot aanstaande donderdag houden we deze nog even voor onszelf!