Slim glas van TU/e op nieuwe toren die duurzame energie levert op festivals

Faas Moonen, van onze partner TU Eindhoven, introduceerde met zijn team in 2016 op SummerLabb tijdens Eurosonic Noorderslag wel heel slim glas, namelijk het zogenaamde LSC (Luminescent Solar Concentrator). Wie kent ’t niet…? Dit glas kan gebruikt worden om energie op te wekken. Toen nog in een conceptfase en inmiddels heel wat stappen verder.

Schaalmodel
Dit materiaal is namelijk  toegepast in het model van de zogenaamde GEM-Tower, die vandaag wordt gelanceerd door Faas Moonen en zijn team. Precies drie jaar na het introduceren van het glas, wordt de toren vandaag gepresenteerd tijdens de European Production and Innovation Confercence (EPIC) op Eurosonic Noorderslag. 

Europees project
Op dit moment worden, ondanks vele innovaties, dieselgeneratoren nog steeds veelvoudig ingezet op Europese festivals. En dat moet anders. De GEM-Tower is een Europees project dat opgestart is vanuit verschillende partijen en festivals uit Nederland, België en de U.K., waaronder SummerLabb en TU Eindhoven. Deze toren zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor de vervanging van de ouderwetse dieselgeneratoren. 

Schaalmodel van de GEM-Tower

Hoe werkt het? 
De GEM-Tower is een uitvouwbare toren, die werkt op wind- en zonne-energie met batterij. Op deze manier wordt een festival, ongeacht het weer, altijd voorzien van duurzame energie en zijn de generatoren dus verleden tijd. De GEM-Tower wordt dit jaar getest.