Nederlandse Onderwatersport Bond partner van SummerLabb tijdens Duikvaker 2019

SummerLabb en Duikvaker gaan ook komende editie weer samenwerken. Het thema: Vulstation de Veranderende Zee. Op 2 en 3 februari 2019 wordt de bezoeker verrast door verschillende onderwerpen binnen dit thema. Een van de partners voor editie 2019 is de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). In aanloop naar Duikvaker worden verschillende partners voorgesteld. Vandaag spreken we Desmond van Santen van de NOB.

Desmond, wat doet de NOB zoal?
“De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) is een professionele non-profit organisatie op het gebied van duiken, onderwaterhockey en vinzwemmen. We maken ons sterk voor de belangen van alle duikers in Nederland. We zorgen er onder andere voor dat er voldoende, schoon, toegankelijk en aantrekkelijk duikwater in Nederland is met goede voorzieningen zodat duikers onbeperkt duikplezier hebben. In Nederland zijn we overigens de enige Nederlandse duikorganisatie die zich hiervoor sterk maakt! Leren duiken? Dan kun je prima terecht bij een van onze 300 clubs, ongeveer 14.000 mensen zijn je al voor geweest en zij volgen een van de vele duikopleidingen die we aanbieden. In de opleidingen voor instructeurs die we geven leren we toekomstige duikinstructeurs hoe ze hun passie voor duiken aan nieuwe duikers kunnen overbrengen. Ook investeren we als NOB veel in onze clubs. We ondersteunen ze op maat zodat het plezier, de kennis en de vaardigheden van bestuurders en instructeurs wordt vergroot.”

Wat willen jullie op Duikvaker 2019 vertellen over de Veranderende Zee? 
“Sportduikers duiken over het algemeen omdat ze vissen willen zien. Door allerlei invloeden boven water zien duikers als eerste wat er onder het wateroppervlak verandert: verandering in soorten, toename van exoten, plastic soup, sterfte van vissen door zuurstofgebrek, kale zeebodems zonder natuurlijke en kunstmatige riffen. En dat allemaal in Nederland! Juist doordat het onder water plaatsvindt is het niet zichtbaar en lijkt er geen probleem te zijn. Met de Veranderende Zee willen wij anderen bewust maken van de problemen die er onder het wateroppervlak spelen en welke kansen er zijn om die problemen aan te pakken.”

Wat verwacht jij van de samenwerking op Duikvaker? 
“Het is voor het eerst dat de NOB zich uitbundig profileert als organisatie die zich inzet voor de onderwaternatuur. Primair zodat duikers kunnen blijven duiken in voldoende interessant duikwater, maar ook omdat we ons zorgen maken over de bedreigingen die er zijn. We hebben al sinds 1962 in onze statuten staan “te ijveren voor het behoud van het mariene milieu”. Wij zien SummerLabb als de partij waarmee we een sterk signaal kunnen afgeven over de bedreigingen en kansen die er zijn voor de onderwaternatuur. Juist de insteek van SummerLabb om het publiek te betrekken vinden wij reuze interessant.”

Welke reacties verwacht je van het publiek? 
“Vragen als: ‘Wat kan ik zelf betekenen voor een betere onderwaternatuur?, en‘Hoe kan ik met de verschillende initiatieven meedoen?’. Met name op het gebied van citizen science.”