SummerLabb Live winnares op weg naar klimaatexpeditie Egypte

Afgelopen februari waren we met SummerLabb Live op de beurs Duikvaker. Tijdens de quiz konden bezoekers een tweeweekse duikexpeditie winnen naar de Rode Zee, Marsa Alam in Egypte. Deze prijs werd aangeboden door Diving World en Emperor Divers tijdens de beurs.

Nataschja Joos uit Breda was de gelukkige winnares! En deze week is het zo ver;
samen met SummerLabb gaat Nataschja op reis!

Vandaag deel 1 van de reeks ‘Klimaatexpeditie Egypte’ – blog Nataschja Joos

Al jaren gaan Marice, Rob en ik samen naar de Duikvaker, de duikbeurs in Houten.
We zien het als een gezellig dagje uit waarbij we ons kunnen oriënteren op nieuwe duikbestemmingen. Daarnaast zijn we na zo’n dag meteen weer op de hoogte van alle nieuwste snufjes op het gebied van duikmateriaal. Het is een leuke gelegenheid om te kunnen praten met mensen met dezelfde passie voor duiken en interesse voor de onderwaterwereld.

Na het rondje langs de reisafdeling wordt mijn aandacht getrokken door het plein van SummerLabb. Nieuwsgierig bekijken we hier de diverse standjes, die ons duikers ook bewust willen maken van projecten om duurzamer om te gaan met onze aarde en onze daarbij behorende zeeën. Daar raken we in gesprek met meneer Rodenburg, die enthousiast vertelt over de mogelijkheden van zijn uit aardappelzetmeel gemaakte biologische plastics in relatie tot het herstellen van mosselbanken. En voor we het weten doen we mee aan een quizronde met allemaal meerkeuzevragen over het milieu. Tja… en dan blijkt dat de finale, waarvoor we ons alle drie geplaatst hebben, pas de volgende dag is.

Het is natuurlijk niet echt duurzaam om vanuit Breda nog een keer af te reizen naar Houten in de hoop een duikreis te winnen. We carpoolen wel en onze auto is hybride, daarbij we vinden het toch wel heel leuk om mee te doen aan de finale. Je maakt tenslotte niet iedere dag kans op zo’n prijs.

Op zondagmiddag 4 februari gaan we rond half drie aan tafel met alle 18 finalisten. Jan Douwe Kroeske neemt de microfoon ter hand en legt ons allerlei ingewikkelde vragen voor met daarbij steeds 4 antwoorden om uit te kiezen. Mijn start is allesbehalve gelukkig, want meteen al bij de eerste vraag ga ik de fout in. Daarna gaat alles echter prima, want met wat wijsheid en vooral ook geluk en kennis van begrijpend lezen kies ik alleen nog maar voor de juiste antwoorden. En zo blijk ik aan het eind van de quiz, degene te zijn die zich winnaar mag noemen. En wat heb ik dan precies gewonnen, dat is nog wel een beetje een verrassing. Ik citeer de cheque: “Een volledig verzorgde duikreis naar Egypte, klimaatverandering in de praktijk ervaren”. Uiteraard ben ik er hartstikke blij mee!

Duiken is mijn favoriete vrijetijdsbesteding en de meeste reizen richt ik zelf zo in dat duiken er een belangrijke rol in speelt. In 2003 ben ik begonnen met duiken en ik was meteen gegrepen door de hele “nieuwe” en prachtige wereld onder water. Mijn interesse ligt vooral bij het genieten van de natuur. Ik zie duiken vooral als een rustgevende ontdekkingstocht met af en toe leuke verrassingen in de vorm van bijzondere diersoorten. Dit kunnen reuzenmanta’s zijn, maar dit kan ook een mooi gekleurd naaktslakje zijn.

Grotduiken of wrakduiken komen voor in mijn logboek, maar het liefst duik ik in weelderige koraaltuinen. Het is al een aantal jaar geleden dat ik in Egypte heb gedoken, maar ik hoop dat de riffen nog veel moois te bieden hebben. De berichten over de toestand van de koraalriffen zijn vaak alarmerend. Deze klimaatexpeditie zal me vast ook meer inzichten geven over de huidige situatie in de Rode zee. Ik heel nieuwsgierig naar wat er lokaal gedaan wordt om de natuur onder water te beschermen of te behouden en hoe ik daar wellicht als duiker en als mens mijn steentje aan kan bijdragen.

Duiken in Zeeland vind ik overigens ook geweldig en niet alleen de koraalriffen in verre oorden verdienen onze aandacht, maar laten we onze eigen Zeeuwse wateren en de Noordzee niet vergeten.

Door Nataschja Joos

Wil je Nataschja volgen tijdens haar reis in Egypte? Dat kan! Binnenkort zie je meer op SummerLabb.