“Wat veel mensen niet doorhebben, is dat er onderwater óók een heel ecosysteem is” | Interview Patrick van Brienen

Op 2 en 3 februari 2019 staat SummerLabb voor de tweede keer op Beurs Duikvaker in Houten. Een evenement waar de duiker wordt verrast met de laatste ontwikkelingen en technologieën in de duiksport, maar waar klimaatverandering en de gevolgen van dien ook hoog in het vaandel staan. Dit jaar gaat SummerLabb in op de toekomst van water, in een breed perspectief, waarover binnenkort meer. Voor nu: een gesprek met Patrick van Brienen, organisator van de Beurs Duikvaker. Over de beurs, klimaatverandering en de rol van SummerLabb op een evenement als Duikvaker.

Hoe ben je de Beurs Duikvaker begonnen?
“Mijn vader is de beurs begonnen. Hij kreeg destijds de vraag van de toenmalige branchevereniging om een duikbeurs te organiseren. Een jaar of tien geleden heb ik het bedrijf overgenomen, daarmee ook de beurs. In 2019 bestaat het bedrijf 25 jaar.”

Ben je zelf ook groot duikfan?
“Ik kan zeker duiken, ik heb mijn Open Water. Ik heb ook wel in Nederland gedoken, maar ik ben ‘slechts’ een openwater duiker. Ik moet wel toegeven dat ik door het organiseren van deze beurs ben gaan duiken. Zo probeer ik ieder jaar zo’n 20 tot 25 duiken te maken, wat ik heel leuk vind.”

Beurs Duikvaker 2018.

Wat vind jij het belangrijkste aan het organiseren van een beurs als Duikvaker?
“Wat voor ons echt belangrijk is, is dat wij de beurs organiseren vanuit de visie dat wij de bezoeker laten genieten. In dit geval van de natuur onderwater, dat staat bovenaan. Over de hele wereld hebben we een fantastische onderwaterwereld, waar duikers van genieten en die natuur ook zien. De beurs moet toolslaten zien waardoor duiken nog leuker wordt, maar ook duikreizen, materialen en, niet geheel onbelangrijk, de juiste uitleg bij materialen. Zo is onderwaterfotografie/film een belangrijk onderdeel binnen de duiksport en dus besteden we daar veel aandacht aan. Het doel is dat duikers het uiterste uit hun hobby (of werk) kunnen halen.”

Klimaatverandering, denk aan het verdwijnen van het koraal, speelt hierbij ook een rol. Hoe betrek jij duurzaamheid en innovaties binnen de duiksport hierin?
“Waar het eerst altijd om ging, was dat wij binnen onze duikbranche met onze eigen dingen bezig waren. Achteruitgang van het koraal, zorgen over walvissen, haaien die in gevaar zijn. Al die problemen die zich onderwater afspelen, hebben bovenwater een podium nodig. Alleen dan kunnen we het bespreekbaar maken en oplossen. Het probleem is veel groter, de laatste jaren komt het meer en meer bij mensen onder de aandacht. Denk aan de opwarming van het water en de grote gevolgen voor het ecosysteem onderwater. Dat is niet meer alleen iets wat wij onderwater zien, maar ook een rol boven water, op het land, heeft. Mensen en organisaties boven water kunnen hier gezamenlijk aan oplossingen werken. Daarom is voor ons de samenwerking met SummerLabb ook belangrijk, we moeten de handen in één slaan en met meerdere partijen gaan kijken wat we kunnen doen en laten zien wat er al gedaan wordt.”

SummerLabb op Duikvaker 2018, tijdens een Quiz over koraal en micro-plastics.

Merk je dat er ook vraag is naar meer informatie over innovaties op zee en onderwater?
“Ik denk dat mensen over het algemeen ontzettend bewust worden gemaakt via de media, dat er een probleem is en dat we voor een belangrijke verandering staan. De klimaatdoelen, de energietransitie, CO2-vermindering, we kennen het allemaal. Maar het is goed om daadwerkelijk te laten zien dat er hard gewerkt wordt aan het behoud en herstel van de onderwaterwereld. Het publiek moet getriggerd worden door te voelen, te zien en te horen. Het moet tastbaar worden en het juiste verhaal moet worden verteld.”

Wat hoop je het publiek mee te geven bij Duikvaker 2019?
“Veel duikers stappen in het vliegtuig voor een mooie duikreis, of pakken de auto naar hun duikbestemming hier in Nederland. Ik denk dat de duiker wil horen wat de toekomst brengt, bijvoorbeeld op het gebied van vervoer van en naar duikbestemmingen. Hoe vliegen we in de toekomst? Hoe kan mijn energieconsumptie omlaag en hoe kan ik minder CO2 uitstoten? Kan ik zelf een steentje bijdragen? Maar ik denk dat de duiker ook benieuwd is naar het verhaal achter de innovaties, waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Het ding is, hier op het land is het normaal om even een boswandeling te maken. We zien dan direct hoe het gesteld is met de natuur. Na een droge zomer zoals we dit jaar hadden, zien we allemaal dat de tuin er iets minder goed voor staat. Wat veel mensen niet doorhebben, is dat er onderwater óók een heel ecosysteem is en hoe belangrijk dit systeem is voor ons leven boven water. Ik hoop dat alle duikers in contact komen met de partners van SummerLabb om aan te geven welke veranderingen er zijn. Duikers hebben een belangrijke functie: ze zien met eigen ogen wat de effecten zijn van klimaatverandering en het plastic probleem. Daarnaast hoop ik dat duikers in gesprek gaan met Mariken Betsema, de Burgemeester van Jouw Noordzee. Duikers kunnen haar alles vertellen over de Noordzee. De één vertelt over duiken op de Doggersbank, de ander over wrakken en weer een ander over het onderwaterleven.”

SummerLabb @ Beurs Duikvaker is op zaterdag 2 en zondag 3 februari 2019 in de Expo Houten. De komende weken vertellen we je meer over de inhoud van SummerLabb en de onderwerpen die we gaan bespreken met het publiek.