“We willen inhoud bieden” | Interview Jet Sluik, organisator Traditionele Schepen Beurs

Jet Sluik is kapitein, opgegroeid op het wad. Met haar schip de Tecla vaart ze de hele wereld over. Daarnaast organiseert ze dit jaar voor de derde keer de Traditionele Schepen Beurs in Den Helder, in een oud marine complex: “Ik wil laten zien hoe gaaf het is om te varen”. In dit interview meer over Jet, de Traditionele Schepen Beurs en de samenwerking met SummerLabb.

Jet, vertel, je bent kapitein.
“Ja, ik ben inderdaad kapitein, binnen ons familiebedrijf hebben we een zeegaand schip. Ik dacht vroeger dat ik niet wilde varen, dus ben ik communicatie gaan studeren. Maar toch ben ik vrij snel daarna mijn ouders achteraan gegaan en ook gaan varen. Het is fantastisch. Zo heb ik samen met mijn vriend, mijn broer en zijn vriendin tussen 2012 en 2014 een wereldreis gemaakt. Soms hadden we gasten aan boord voor een week, soms zelfs voor een maand. Een van de mooiste plekken waar we zijn geweest is denk ik toch wel IJsland, het is daar zo ruig en de natuur is prachtig. Met de traditionele schepen zeilen we met groepen mensen en verplaatsen ons op een duurzame manier. Het is heerlijk rustig aan boord, met alle zeilen omhoog.”

Jet Sluik op haar schip de Tecla

Hoe ben je de Traditionele Schepen Beurs begonnen?
“Het is een gekke niche markt, de traditionele schepen. Maar, mensen zijn er gek op, ze houden ervan. In de jaren ’90 is de Beurs Klassieke Schepen gestart, deze is later verkocht aan de HISWA in Amsterdam. Toch misten we een beurs waar het draait om de traditionele schepen. Tot mijn vader zei: “Wat als we die beurs hierheen halen? Jij hebt communicatie gestudeerd, wij hebben de contacten.” En zo begonnen we in 2015 met het plannen van de eerste Traditionele Schepen Beurs, die in 2016 plaatsvond. We hadden 44 deelnemers en bijna 3.000 bezoekers, een geslaagde eerste beurs dus. Vorig jaar hadden we 66 deelnemers en dit jaar gaan we weer een stap verder, ook inhoudelijk.”

Zie jij zo ook de samenwerking met SummerLabb, door de inhoud op te zoeken?
“Op 9, 10 en 11 november wordt de samenwerking met SummerLabb zichtbaar tijdens de Traditionele Schepen Beurs in Den Helder. Zo werken we samen aan een ‘Green Line’, waarbij verschillende innovatieve deelnemers van de beurs aan elkaar gekoppeld worden. Deze inhoud van de deelnemers komt samen in bij de opstelling SummerLabb, waar o.a. een quiz georganiseerd wordt door Jan Douwe Kroeske, initiatiefnemer SummerLabb. Alle inhoud van de deelnemers wordt in deze quiz gepresenteerd. Ook wordt SummerLabb de plek van de beurs waar men terecht kan voor een goed, boeiend verhaal. We hopen zo het publiek te verassen en ook een jongere doelgroep te bereiken. We vertellen gezamenlijk het verhaal van de verduurzaming van de schepen, zodat ze klaar zijn voor de toekomst.”

De Traditionele Schepen Beurs is op vrijdag 9 november  open van 12.00-18.00 uur en op zaterdag 10 en zondag 11 van 10.00-17.00 uur.

Meer interviews lezen met organisatoren? Dat kan hier!