Wereldhavendagen 2019 – Even voorstellen: TUe en Atelier Veeger

Ook dit jaar staan we weer op de Wereldhavendagen in Rotterdam! Samen met onze partners brengt SummerLabb duurzaamheid, innovatie en wetenschap op een verrassende manier naar het publiek, dit jaar vanaf de Kop van Zuid! Welke onderwerpen kun je verwachten? Mobiliteit, duurzaam bouwen met schimmels, de Nederlandse ondergrond en alles over de Noordzee!

Mogen we jullie voorstellen aan TUe en Atelier Veeger!

Toepassingen in de bouw van biobased materialen zijn nog vrij onbekend, dit geldt ook voor het materiaal mycelium. Mycelium zijn minuscuul kleine schimmeldraden waaruit paddenstoelen ontstaan. Het kan groeien op afvalmaterialen als zaagsel, gebruikte koffie of bierdrab. Bij het inactief maken van de schimmels is het materiaal dat overblijft een compacte netwerk van mycelium gemengd met het substraat wat extreem licht en tegelijkertijd erg sterk is: een combinatie met veel mogelijkheden voor de bouw. We combineren dit met de techniek van het vacuüm trekken van het materiaal wat extra sterkte toevoegt. Om meer kennis over de ins en outs over dit bijzondere materiaal te verkrijgen heeft dit project als einddoel gesteld om een paviljoen van een beperkte schaal te realiseren in samenwerking met diverse partners en deze te tonen op diverse grootschalige evenementen en festivals.

Gaan we in de toekomst bouwen met met paddenstoelen, met Mycelium? Kom het ontdekken tijdens de Wereldhavendagen!

Ben je in de buurt van Rotterdam? Kom dan langs op vrijdag 6, zaterdag 7 of zondag 8 september! SummerLabb is elke dag open van 10.00 uur tot 18:00 uur. Voor kinderen ligt er een speurtocht klaar. Locatie: De Monchyplein – naast het Nieuwe Luxor Theater.