“Wij haken niet aan. Wij zetten zelf de schouders eronder”

Wat nu één eiland is bestond vroeger uit diverse kleine eilanden. In 2013 werden Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee gefuseerd tot Goeree-Overflakkee. Een relatief nieuwe gemeente met een grote ambitie voor de toekomst. Arend-Jan van der Vlugt stond als wethouder Innovatie, Landbouw, Visserij en Openbare werken aan de wieg van alle vernieuwingen. “We gaan voor het hoogst haalbare, we willen het eiland op de kaart zetten.” SummerLabb ging in gesprek met Arend-Jan.

Het Zuid-Hollandse Ouddorp aan Zee (aan de kop van Goeree-Overflakkee) ging er dit jaar met de prijs “Het Schoonste strand van 2018″ vandoor. Het eiland zette zich het afgelopen jaar flink in voor een afvalvrije kustlijn.

Gefeliciteerd met deze prijs!
“We zijn erg trots op het resultaat. Naast visserij is recreatie binnen onze gemeente een groot speerpunt. Jaarlijks overnachten er zo’n 2.5 miljoen toeristen in ons gebied. Dan reken ik nog niet eens de mensen mee die een dagje naar het strand komen. Dit weekend bijvoorbeeld. De stranden lagen weer helemaal vol. Voor onze economie is dat erg belangrijk. Het is een prachtig eiland en daarbinnen is de groenkwaliteit enorm belangrijk.”

“Eerder werden onze stranden bekroond met mooie prijzen. Vorig jaar ontving Goeree-Overflakkee de prijs voor het schoonste strand van Zuid-Holland, maar ook de Quality Coast award Platina. Dit jaar werd onze regio uitgeroepen tot de meest duurzame kustbestemming ter wereld. In het jaar 2015 had Goeree-Overflakkee de meeste Blauwe Vlaggen* voor Jachthavens ter wereld en werd zelfs opgenomen in het Guinnes Book of Records. We werden ook bij de klimaattop in 2015 uitgenodigd om ons beleid te promoten. Een enorme eer. We hebben toen een aantal presentaties mogen geven.”

Was dit vanaf het begin al een uitgangspunt? Om diverse prijzen in de wacht te slepen?
“Na de fusie werd soms somber naar de toekomst gekeken. Het is een mooi eiland, maar het idee ontstond dat we gingen krimpen. De bevolking zou naar de grote steden trekken. Dat was de verwachting. Dit wilden wij niet laten gebeuren. We hebben toen een groeidoelstelling ingevoerd. We wilden groeien!
Daarnaast is er een enorme gedrevenheid bij de inwoners in dit gebied. Dit heeft wellicht te maken met de landbouw- en visserijsector van vroeger. Knokken als het even tegenzit, niet bij de pakken neerzitten en hard werken. Deze instelling voel je op het eiland. We hebben de knop omgezet en ons ingezet voor telkens het hoogst haalbare voor de gemeente. We hebben doelen gesteld en leggen de lat voor onszelf iedere keer hoger en hoger.”

Jullie willen koploper van Nederland worden?
“We willen aan de vernieuwende kant zitten. De tijd van geitenwollensokken is voorbij. We kunnen beter meegaan en voorop lopen, dan aanhaken. Goeree-Overflakkee ligt mooi centraal en kán die kans ook pakken. We willen in 2020 daarom ook energieneutraal zijn. Dit uit zich in diverse initiatieven. Naast de door het Rijk opgelegde windopgave, worden er nu ook drie grote zonneparken aangelegd. Daarnaast loopt het project rondom de getijdecentrale* ook nog door. Zo’n centrale levert straks blauwe energie, een mooie toevoeging aan de opwekking van de energie.”

(Tekst gaat verder onder foto)

Daarnaast is mobiliteit een belangrijk speerpunt. Er gaat veel energie verloren aan het gebruik van auto’s. Wij stimuleren deelauto’s. Een projectontwikkelaar heeft bij een nieuwe woonwijk ook de deelauto geïntroduceerd. En stelt deze daarmee beschikbaar voor bewoners van de nieuwe wijk. Er zijn plannen om dit voor het gehele eiland uit te rollen. Daarnaast wordt er een  nieuw tankstation voor waterstof, bio-LNG en elektrische laadpalen bij Oude-Tonge gebouwd. Dit jaar gaan er 4 bussen op waterstof rijden tussen Rotterdam en Dirksland. In 2020 moeten dit er zeker 20 zijn.”

Hoe reageert de gemiddelde bewoner op jullie (het zijn er nogal veel) ambities?
“We zijn van mening dat je niet altijd het braafste jongetje van de klas hoeft te zijn. Zeker niet. We willen de aarde mooi houden en niet vervuild achterlaten. Hier willen wij een voorbeeld in zijn. De inwoners reageren hier ook positief op. Er zijn altijd mensen die weten wat niet goed gaat. Mensen zijn ook kritisch. Wordt het niet te druk vanwege de identiteit van het rustige eiland? Wij denken als gemeente van niet. Het is nu of nooit. We kunnen niet stil blijven zitten. Over het algemeen zijn de mensen tevreden. We doen het namelijk, in combinatie met het bedrijfsleven en het onderwijs, echt met elkaar.”

Wat kunnen steden als Maastricht, Amsterdam, Groningen en in andere Nederlandse gemeenten van jullie overnemen?
“We hebben veel contact met de genoemde steden. De marketing voor het eiland, bijvoorbeeld, doen we in samenwerking met Maastricht. We overleggen veel. Met Groningen zijn we in gesprek om te onderzoeken of we op het gebied van energie zaken kunnen uitwisselen. Zeeland zoeken we op voor het thema toerisme en Rotterdam om bedrijven naar onze regio aan te trekken. Zoals je merkt, we hebben elkaar nodig. We kunnen het niet alleen. Als we met elkaar de schouders eronder zetten, ziet de toekomst er wat mij betreft rooskleurig uit.”

*De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.

* Getijdenenergie is energie die uit het verschil tussen eb en vloed wordt gehaald. Dit gebeurt in een zogenoemde getijdencentrale, die bestaat uit verschillende turbines die in het water worden geplaatst.