De Groene Helden van Parkpop

Op 23 en 24 juni was SummerLabb aanwezig op Parkpop in Den Haag. Het festival, dat wordt georganiseerd sinds 1981, staat voor een grote verandering. In 2020 wil Parkpop een volledig groen festival zijn. En dus wordt er hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. SummerLabb ging op pad en zocht uit welke partijen een belangrijke rol spelen in het vergroenen van dit Haagse popfestival.

2020 klinkt ver weg en toch is het dichterbij dan we denken: nog maar minder dan twee jaar. De weg naar een volledig groen festival is lastig, maar zeker mogelijk. Guus Dutrieux, directeur van Parkpop vertelde ons al eerder waarom hij het belangrijk vindt deze transitie toe te passen: “Hoe duurzamer onze evenementen, hoe langer we er samen van kunnen genieten”. Een mooie gedachte.

Eerste stappen
De eerste stappen richting een groen festival waren afgelopen weekend dan ook al goed zichtbaar achter de schermen. Het Zuiderpark, waar Parkpop al sinds de start neerstrijkt voor het jaarlijkse feestje, was op verschillende manieren anders ingericht. Zo waren de aggregaten vervangen door ‘superbatterijen’, werd er geen gebruik gemaakt van plastic bij de crewcatering en werd er op een slimme manier nagedacht over al het afval. Wij spraken met de mensen achter deze initiatieven, onze groene helden.

Herman Eskes van Eskes Cleaning

Afvalverwerking
Een van de eerste helden die we tegen het lijf liepen was Herman Eskes, eigenaar van Eskes Cleaning. Volgens hem begint het vergroenen van een festival achter de schermen. “Als we het hier goed op orde hebben, heeft het publiek dat vanzelf door,” aldus Herman. “Wat wij doen is heel simpel: we hebben onze eigen zuigmachines, waarmee we al het afval van het terrein halen. Vervolgens wordt het achter de schermen gesorteerd en gaat het naar een lokale afvalverwerker. Zo voorkom je dat je alsnog veel kwijt bent aan transport. We doen hetzelfde met onze werknemers, we vragen jongelui uit de buurt om mee te helpen.” Wel is er volgens hem een volgende stap nodig om het publiek daadwerkelijk in te laten zien waarom het belangrijk is te verduurzamen. “Maar dit geldt ook voor de leveranciers, het zou goed zijn als we ze op één lijn krijgen, alleen dan kun je pas echt aan de slag.”

John Levy van Insideout Crewcatering

Crewcatering
Ook de Schotse John Levy is in onze ogen een groene held. Hij is de eigenaar van Insideout Crewcatering en vindt het belangrijk zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Extra leuk dus om op Parkpop te staan. “Zelf woon ik in Zeeland en ik haal daar zo veel mogelijk producten vandaan, vooral vlees en groenten.” John’s motto is dan ook: ‘local when possible’. Daarnaast heerst er binnen het hele bedrijf een no-plastic-policy en dus wordt het eten backstage op echte borden geserveerd, met echt bestek. Als we hem vragen wat hij doet met zijn overgebleven eten, begint hij te lachen. “Dan zijn mijn buren blij,” gaat hij verder. “Alles wat wij maken blijft gewoon twee dagen goed. Blijft er iets over van de lunch? Dan vind je dat ’s avonds bij het diner terug. En andersom ook. Als er dan nog iets overblijft is het voor het team, of dus voor mijn buren.”

Han Huiskamp van Green Battery

Groene stroom
De groene helden van Parkpop werken niet alleen achter de schermen. Han Huiskamp, van Green Battery, verzorgt de groene stroom op het festival. Deze ‘Batteries’ staan over het hele terrein. De superbatterijen laden grote accu’s op met duurzame stroom (bijvoorbeeld via windmolens, maar ook zon) en leveren daarmee groene stroom voor het festival. Vorig jaar stond er één, dit jaar al acht. Han is er trots op: “Volgend jaar plaatsen we er nog meer, zodat we in 2020 het hele festival op de Green Batteries kunnen laten draaien.” De Green Battery is 100% duurzaam, maakt geen geluid en is, nog belangrijker, emissieloos. Ook mooi: geen vervuilende aggregaten meer. “Laten we hopen dat er over tien jaar geen aggregaten meer staan op festivals.”

We zijn erg benieuwd naar volgend jaar, als we een stap dichter bij 2020 zijn. Gaat het ze lukken? De volgende stap is de zichtbaarheid naar het publiek, SummerLabb helpt daar graag bij. En voor nu, goed gedaan Parkpop!