“De tijd van traditionele kennisoverdracht is voorbij”

Rudie Jansman heeft een passie voor kennisoverdracht. Van online marketing, seminars over geluk tot succesvol ondernemen. Zelf op het podium plaatsnemen doet hij af en toe maar hij vindt het nog leuker om een podium te creëren voor anderen. En dan vooral inhoudelijke, goede en inspirerende presentaties. Deze week het verhaal van Rudie Jansman, medeorganisator van Het Grootste Kennisfestival van Nederland.

Al jaar 30 jaar zijn ze vrienden. Kornelis Wetsema en Rudie Jansman. Van de basisschool tot de universiteit en uiteindelijk het bedrijfsleven: ze hebben het allemaal samen meegemaakt. “Altijd samen”, zo stelt Rudie. “Ook op die bewuste zondagochtend op Lowlands in 2014. Samen met een groep vrienden stonden we te luisteren bij de band First Aid Kit. Ik weet het nog goed dat één van de jongens zei: ‘hé, wij lopen even naar een lezing, verder op het terrein, gaan jullie mee?”’ Rudie gaat verder: “Kornelis en ik keken elkaar aan, een lezing? Is dat mogelijk op een muziekfestival?” Het antwoord was volmondig: “ja!” Inmiddels is het 2018 en komt de derde editie van ‘Het Grootste Kennisfestival van Nederland eraan.

Was er vraag naar een Kennisfestival?
“Wij laten een andere vorm zien. Op congressen neem je plaats op een stoel om te luisteren naar een spreker. Je wordt niet geacht de ruimte te verlaten. Op ons festival kan dit wel. Was de inhoud toch niet wat je ervan had verwacht? Dan verlaat je de ruimte weer. Dat kan. Luisteren met een biertje in je hand. Het kan. Bij ons zie je in principe hetzelfde als bij een traditioneel muziekfestival. Tenten. Foodtrucks. Je hoort muziek. Alleen staan hier vooral goede sprekers op het podium. Sprekers die iets te vertellen hebben. Waar je normaal gesproken veel geld betaalt voor een lezing, heb je hier de kans om op één dag veel sprekers te zien.”

Is dit dan de reden dat jullie dit zijn begonnen? Het toegankelijk maken voor iedereen?
“Dat was zeker een reden. De prijs moet niet de doorslaggevende factor zijn om wel of niet aanwezig te zijn. We willen de kennisoverdracht aan een groot publiek kunnen aanbieden, niet een select gezelschap. Voor corporate bedrijven maar ook voor het midden- en klein bedrijf. Door ons netwerk open te stellen komen daarbij meer mensen met elkaar in contact.”

(Tekst gaat verder onder foto)

Bezoekers op het terrein van ‘Het Grootste Kennisfestival van Nederland’

En muziek draagt daar aan bij?
“Door de toevoeging van muziek creëer je een hele andere beleving. Er ontstaat een lossere sfeer op het terrein. Je gebruikt andere delen van je hersenen en je bent nieuwsgierig naar meer. Om deze verdieping door te zetten, willen wij het thema duurzaamheid hier ook aan koppelen.”

Duurzaamheid? Vertel!
“Om eerlijk te zijn, op het eerste gezicht is een festival niet duurzaam. Je bouwt het op, meestal voor een paar dagen, en dan is het klaar. Niks duurzaams aan. Toch geloven wij erin dat het proces wél op een duurzame manier georganiseerd kan worden. Denk aan biologische eettentjes, het scheiden van afval, gebruik van led lampen. Noem het maar op. We zijn ook bezig met een app, om mensen gezamenlijk naar het festival te laten komen. Er zijn elektrische auto’s die mensen vervoeren van A naar B. En we hebben natuurlijk ook weer SummerLabb dit jaar.”

Dit jaar zal SummerLabb voor de derde keer aanwezig zijn op Het Grootste Kennisfestival van Nederland. Er zal een EnergieQuiz geprogrammeerd worden waarbij het publiek wordt uitgenodigd mee te doen en na te denken over de toekomst van energie. Diverse sprekers en experts die aanwezig zijn op het festival, zullen ook plaatsnemen tijdens de Quiz. Daarnaast is de mobiele opstelling van ‘De Burgemeester van Jouw Noordzee’ aanwezig, waarbij bezoekers mogelijk uitgenodigd worden voor de selectieronde van dé nieuwe Burgemeester van Jouw Noordzee.

Rudie haakt hierop in. “SummerLabb vervult de inhoudelijke rol. Het platformzoekt naar innovatie, wetenschap en de inzet daarvan om een mooie nieuwe wereld te creëren. Dat past heel goed op een festival. De kennis die we opdoen op Het Kennisfestival kunnen we weer gebruiken in volgende projecten.”

Als afsluiter wil Rudie nog iets kwijt over zijn toekomstbeeld m.b.t. Het Grootste Kennisfestival van Nederland.
“Ken je Eurosonic Noorderslag? Dat is ons doel. Om net zo’n evenement neer te zetten, maar dan met kennisoverdracht in de hoofdrol. Ook online gaan we door. We zijn bezig met de ontwikkeling van het ‘Grootste Kennisplatform’. Eigen content, maar ook bestaande content willen we hier plaatsen. Maar laten we ons eerst laten verrassen op donderdag 14 juni in Deventer!”