“Dit jaar zoeken we vooral de samenwerking op het duurzame niveau”

Mariska Gerrits was vanaf haar vijfde al een paardenmeisje. Momenteel vind je haar niet meer als ruiter in de paardenbak. De liefde voor paarden is daarentegen nooit opgehouden. Integendeel zelfs. Jaarlijks organiseert ze een paardensportevenement waar ruim 30.000 mensen op afkomen. “Zo ben ik nog iedere dag bij de paarden betrokken!” Een portret van Mariska Gerrits, de organisator van hét hippische evenement van Nederland: Outdoor Gelderland op Papendal.

Wat betekent de paardensport voor jou?
“Alles, het is mijn lust en mijn leven.”

Wanneer kwam dan het moment dat je dacht, ik stop met paardrijden?
“Ik was dol op de bak, ik heb altijd professioneel gereden. Maar op een gegeven ogenblik weet je het gewoon: ik ga geen Anky van Grunsven worden. Dan moet je ook eerlijk tegen jezelf zijn en beslissen om te stoppen.”

Maar je rijdt nog wel af en toe in je vrije tijd?
“Als je even een half jaar niet rijdt, dan is er niets meer aan. Vind ik. Dus nee, ik rijd geen paard meer. Ik werk veel. Daarnaast wil ik altijd het hoogste haalbare bereiken. En dat is niet mogelijk op een niveau zoals ik dat voor ogen heb, inclusief een gezin. Momenteel heb ik ook geen eigen paard. De drive om te moeten rijden is er dus niet. Ik zou overigens geen eigen paard kúnnen hebben. Die zou ik dan nooit kunnen verkopen – ze gniffelt – nee, een paard heeft voor mij dan te veel emotionele waarde.”

Mis je het?
“Ja. Het gevoel om op een paard te zitten, is zo bijzonder. Een paard dat werkt, jou laat verbeteren. Het klopt dan gewoon. Op zulke momenten heb ik wel zin om weer te gaan. Gelukkig staat de paardensport nog steeds dichtbij. Het is niet weg uit mijn leven.”

Nee, je organiseert nu voor de 14ekeer Outdoor Gelderland op Papendal. Dat is al een indrukwekkende plek op zich. Hoe zijn jullie op deze plek terechtgekomen?
“Het evenement werd eerst in Limburg gehouden. Je moet je voorstellen: voor zo’n evenement is 5000 kuub zand nodig, er moeten rijplaten worden neergelegd en er moeten twee podia worden opgebouwd. Ontzettend veel organisatie voor één evenement. Toen ik meer betrokken werd bij Outdoor Gelderland kwam het besef: het is niet meer haalbaar en totaal niet duurzaam steeds een evenement in zulke getalen op te bouwen. We zijn toen op zoek gegaan naar een plek waar sport al in de haarvaten aanwezig is. Op Papendal zijn de sportactiviteiten zo goed geregeld dat we meteen een goed gevoel kregen.”

(Tekst gaat verder onder foto)

Bezoekers op de tribune bij ‘Outdoor Gelderland’

Waar moet een hippisch event aan voldoen?
“De paardensport straalt kwaliteit uit. Het is een sport binnen het hogere inkomensniveau. Een zakelijk netwerk hierbinnen is erg belangrijk. Mensen met hoge status nemen ook graag hun klanten mee. Als Outdoor Gelderland een goed evenement organiseert willen meerdere partners zich aan ons event verbinden. Het gevoel dat moet ontstaan: je moet daar bij zijn. Het is niet te missen.”

En achter een goed georganiseerd evenement staat ook een goede evenementorganisator.
“Je moet betrouwbaar zijn. En je afspraken nakomen, op alle fronten. Ook moet je goed kijken naar de diverse doelgroepen. Het gaat om topsport maar ook om kinderen die mogelijk de top willen bereiken. Je moet ook genoeg funding kunnen realiseren. En ad-hoc schakelen, ook zo’n belangrijke factor. Op de goede punten moet je de juiste mensen om je heen verzamelen. Dit jaar hebben we vooral de samenwerking gevonden op het duurzame niveau.”

Daarbinnen zit ook de schakel met SummerLabb. Op 30 juni en 1 juli zal SummerLabb op Outdoor Gelderland de EnergieQuiz programmeren voor bezoekers. Aan de hand van diverse energievragen in combinatie met de paardensport, wordt het publiek uitgedaagd na te denken over het toekomstbeeld voor de ruiters. Daarnaast zal ook de Burgemeester van Jouw Noordzee aanwezig zijn in de vorm van onze mobiele opstelling.

Wij gaan er iets moois van maken.
“Daar ben ik zeker van overtuigd. De kennisoverdracht en bewustwording van SummerLabb zijn een belangrijke toevoeging op ons evenement. Zelf werken we ook dit jaar weer met zonne-energie, proberen we ons transport te verbeteren en gaat de mest van de stallen van de paarden naar de champignonkwekerij. Ook aan de horeca wordt gedacht. We werken uiteraard met afbreekbaar servies of servies dat we later afwassen.”

Wat is je toekomstperspectief verder voor het event?
“Groeien naar een nog hoger niveau. Nog betere ruiters. Nog meer sporters en meer prijzengeld zodat meer ruiters zich aanmelden. Daarmee stijgt automatisch het niveau. Dit jaar hebben we de nummer 3 en de nummer 6 van de wereld in ons deelnemersveld. Fantastisch! Laten we hopen dat volgend jaar de nummer 2, minstens, aanwezig is. – Ze lacht  – ik ben nog steeds zo streberig als vroeger he!”

1. Lees hier het interview met Rudie Jansman – festivaldirecteur van ‘Het Grootste Kennisfestival van Nederland’.
2. Lees hier het interview met Guus Dutrieux– festivaldirecteur van ‘Parkpop Den Haag’.