“Het huis in de zeecontainer” | Interview Faas Moonen van de TU/e

In aanloop naar de Wereldhavendagen Rotterdam spreken we Faas Moonen van de TU/Eindhoven. Hij vertelt ons alles over het laatste project waar hij mee bezig is en we vroegen hem ook vast iets meer te vertellen over de opstelling die je dit jaar kunt zien op de Green Line to the Future van SummerLabb.

Faas, met welk project ben jij op dit moment bezig?
Het studententeam VIRTUe van de Technische Universiteit Eindhoven neemt deel aan de Solar Decatlon Middle East 2018 (SDME2018). De Solar Decathlon is een internationale wedstrijd voor universiteiten dat jaarlijks wordt georganiseerd. Dit jaar is de wedstrijd in de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) in Dubai, waar 18 universiteiten met elkaar de strijd opnemen. De universiteiten komen uit Australië, Frankrijk, Italië, Maleisië, Nederland, Oman, Palestina, Roemenië, Saoedi Arabië, Servië, Taiwan, USA, en VAE. Het studententeam van TU/e heeft dit deel van het appartementengebouw in detail uitgewerkt en gebouwd.“

Wat gaan de studenten laten zien?
“Voor de SDME2018 willen de studenten een bijzondere vorm van “samen wonen” in een groot gebouw tonen. Hierbij heeft iedere bewoner natuurlijk de eigen woonruimte, maar daarnaast zijn er ook veel gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen waar de bewoners samen komen en samen leven. Dit concept is gebaseerd op het exporteren van de Nederlandse “gezelligheid” (een begrip dat zich lastig in het Engels laat vertalen, maar dat door toenmalig president Obama werd genoemde als dat wat hem het meeste was opgevallen in Nederland). Omdat het gehele appartementengebouw niet op de SDME2018 gerealiseerd kon worden, hebben de studenten een woning gemaakt om hun ideeën kracht bij te zetten. Naast een innovatieve manier van samen wonen is het gebouw op de SDME12018 ook nadrukkelijk bedoeld om een veelheid aan innovaties* in een werkend gebouw te kunnen demonsteren.”

Wat laten jullie zien op de Wereldhavendagen?
“Tijdens de Wereldhavendagen laten we een viertal onderdelen van het huis zien. In een heuse bioscoop laten we diverse filmpjes zien o.a. over het maken van de wanden door studenten en het monteren op de bouwplaats door studenten. Ook hebben een bijzondere maquette bij ons, die duidelijk maakt hoe het huis speciaal is ontworpen om in een zeecontainer te kunnen worden vervoerd (noodzakelijk voor het opbouwen in Dubai in maximaal 15 dagen). We laten aan de hand van verschillende geslaagde (en mislukte) prototypen van de bio-based platen zien hoe we de gevelpanelen hebben doorontwikkeld. De belangrijkste grondstof voor deze bio-based panelen zijn de vezels van oude spijkerbroeken. Daarnaast laten we zien hoe de dubbel gekromde groene wand is opgebouwd. En we laten zien hoe we het dak met zonnecellen geïntegreerd hebben met zonnecollectoren, waardoor een dak zowel stroom als warm (of koud) water genereert.”

* Enkele innovaties:

 • Het dak met zonnepanelen én zonnecollector. Dit zijn dunne film PV-cellen (CIGS- koper, Indium, Gallium en Selenium) met een beter uiterlijk dan traditionele zonnepanelen. En de zonnepanelen zijn flexibel en genereren meer energie dan traditionele PC-cellen.
 • Onder de dunne zonnepanelen en onder de dakbedekking zit de zonnecollector (leidingen met vloeistof). Overdag levert deze warmte (bijv. om te douchen) en s’ nachts levert deze koude voor extra koeling.
 • De kern (module) die essentieel voor de stabiliteit van het huis is. Maar deze module is ook zo ontworpen dat ze precies in een container pas om het transport te vereenvoudigen.
 • In de kern zijn ook alle technische systemen van het huis ondergebracht. Daardoor zijn ze gemakkelijk te transporteren en hoeven er in Dubai geen installaties gemonteerd te worden.
 • Een 3D-geprinte betonnen bank in het atrium.
 • Bio-based panelen als gevelpanelen. De bio-based composiet panelen zijn speciaal ontworpen om de gevel koeler te houden door de wind die achter de panelen waait.
 • Duurzame inrichting met meubilair dat volledig cradle-to-cradle is.
 • Een groene wand op een dubbel-gekromde muur, waardoor planten de voorgevel van het appartement vormen. Deze planten zorgen voor extra isolatie en afkoeling. De planten krijgen water via een efficiënte irrigatiesysteem.
 • De adiabatische koeling, dat het principe van afkoeling door verdamping gebruikt. Dit is een efficiënte vorm van koeling met een bijzonder laag energieverbruik.
 • Upfall shower, een douche die het gebuikte water recirculeert waardoor je met een bijzonder gering waterverbruik comfortabel kunt douchen.
 • DC elektra netwerk (gelijkstroom systeem) met minder energieverlies en betere afstemming van apparaten onderling. Ook zijn er divers keukenapparaten op DC in de keuken opgenomen
 • Een keukenblad van gerecycled PET flessen.