Hoe kinderen de toekomst zien!

Afgelopen januari nodigden wij verschillende basisscholen uit Groningen uit om langs te komen voor een Energiequiz, die plaatsvond tijdnes Eurosonic Noorderslag. Het toepasselijke thema voor deze stad was dit jaar: duurzame energieopwekking.

Diverse partners van SummerLabb waren aanwezig om de leerlingen uit groep 6 tot en met groep 8 van zo’n tien scholen te bevragen over dit actuele onderwerp. Daarnaast was er ook ruimte om met de experts in gesprek te gaan en vragen te stellen. Faas Moonen (Technische Universiteit Eindhoven) was één van deze experts. Hij is al jaren betrokken bij SummerLabb Live, en kijkt ieder jaar weer uit naar het scholenprogramma in Groningen. “Het scholenprogramma van SummerLabb daagt leerlingen uit om via een leuke, interactieve quiz mee te denken, vragen te stellen, zich te verwonderen, en spelenderwijs te leren over duurzame trends en ontwikkelingen’.

Het eerste gedeelte van de quiz bestond uit moeilijke quizvragen over energie, gemaakt door de energiepartners van SummerLabb. Eén van de vragen: ‘Hoeveel van alle energie die in Nederland wordt gebruikt is duurzame energie?’ Opvallend was dat een groot aantal leerlingen het antwoord op deze vraag wist, of erg dichtbij het juiste antwoord zat.

Na afloop van de quiz nodigde Faas Moonen de leerlingen uit om creatief met de behandelende thema’s aan de slag te gaan, in het bijzonder het thema ‘de kracht van wind’.  Faas Moonen: ‘We vroegen ze naar hun ideeën om energie op te wekken uit de wind op een gebouw. De scholieren gingen fanatiek met pen en papier aan de slag en creëerde werkelijk fascinerende resultaten. Daarbij ontstonden er verrassende concepten vanuit hun nog ongeremde creativiteit en onconventionele ideeën’.

Een leerzame dag dus! Bekijk de beste foto’s van de scholieren hieronder: