‘Ik wil Den Haag dé duurzame popstad van Nederland maken’

Nog twee weken te gaan, en dan barst het feest weer los. Op de vraag hoe het met de voorbereidingen staat antwoordt Guus Dutrieux direct: “Eigenlijk is het heel simpel, net als ieder jaar: onrustig en druk”. Hij doelt op de organisatie van het naderende festival Parkpop dat op 23 en 24 juni voor de 38ste keer in Den Haag plaatsvindt. “We zijn veel meer ervaren dan ‘de eerste’, er zit meer routine in, maar de voorbereidende weken blijven spannend.” Deze week het verhaal van Guus Dutrieux, festivaldirecteur van Parkpop Den Haag.

We gaan terug in de tijd. Guus was 27 jaar toen het idee ontstond een popfestival te organiseren. “Nooit gedacht dat ik festivaldirecteur zou worden. Nee, ik was wel actief binnen de jongere cultuur van Den Haag, maar het was geen jongensdroom daadwerkelijk te gaan produceren. Als ik kijk hoe goed het met de festivalwereld gaat, is het een goede stap geweest. Vrijetijdsbesteding is meer dan ooit van groot belang. Mensen hebben behoefte aan een groepsgevoel. Een festival speelt daarop in. Het gaat om maatschappelijke verduurzaming middels cultuur en pop, dat zagen wij 38 jaar geleden ook al.”

Maar er zijn vast wel veranderingen te ontdekken?
“We hebben een trouwe publieksgroep. De jongeren van toen komen nu met hun kinderen op zondag langs. Dat is leuk. Maar we merken, uiteraard, dat Parkpop wel haar best moet doen. De concurrentie is veel groter geworden. In de tijd dat wij begonnen had Nederland 40 festivals. Nu is het bijna niet meer bij te houden hoeveel festivals er wekelijks plaatsvinden. Ook de rol van een festivaldirecteur is de afgelopen jaren veranderd. Het is complexer geworden. Je bent nu een halve jurist, een lobbyist en je moet iets weten van orde, veiligheid en techniek. Klein kanttekening: ik wil ook gewoon alles weten!”

Ja? Na 38 jaar wil je nog steeds alles weten?
“Ik ben ongedurig. Je organiseert zo’n festival niet in je eentje, dus je bent afhankelijk van elkaar. Ik ga ervan uit dat mijn collega’s zaken op orde hebben. Ik delegeer daarin veel. Ik wil daarnaast in grote lijnen weten wat niet goed gaat. Details hoef ik niet te weten. Tegenovergesteld hoor ik ook graag als iets wél goed gaat, natuurlijk. Dat hoor ik het liefste.”

Bijvoorbeeld als er een nieuwe artiest aan de line-up is toegevoegd?
“Zeker! Claudia doet bij ons de programmering. Zij houdt het contact met de agentschappen en maakt een programmaprofiel. Wel heeft het hele team de kans om ideeën in te brengen. Er wordt intern goed naar elkaar geluisterd. Maar het belangrijkste is dat een breed publiek zich goed voelt bij de line-up. Zaterdag is echt voor de 30-plusser. Zij komen om te feesten. Zondag is voor een breder publiek en dan is het festival ook gratis te betreden”.

(Tekst gaat verder onder foto)

Het hoofdpodium van ‘Parkpop Den Haag’ 

Er staan ook dit jaar weer grote artiesten op het podium.
“Daar doen we ieder jaar weer ons best voor. Naar mijn mening moet de artiest zich heerlijk verwend voelen en goed worden opgevangen. Dat is wat mij betreft het belangrijkste. Een blije artiest maakt het publiek automatisch ook blij. En de artiesten zijn ook benaderbaar, dat is zo leuk van dit festival.”

SummerLabb wil daar een aspect aan toevoegen: verrassing en verbazing. We willen de wereld van de duurzaamheid ook in het Haagse Zuiderpark laten laden. SummerLabb brengt daarom muziek en energie samen op Parkpop. Letterlijk! Tijdens de SummerLabb EnergieQuiz nemen quizmasters en Parkpopmuzikanten je mee in vragen en antwoorden over de toekomst van energie. Welke artiesten dit zijn? Dat hoor je snel.

Wat doet Parkpop eigenlijk op het gebied van duurzaamheid?
“Fijn dat we het daar nu over kunnen hebben. We doen namelijk veel! We zijn al jaren bezig met het recyclen van urine. Daar wordt compost van gemaakt. Daarnaast zetten we dit jaar ook weer stappen om CO2 vrij te zijn. Hiervoor werken we de zogenoemde ‘Green Battery’ die gevoed wordt door zonne- en windenergie. Deze ontwikkeling bespaard het festival 28 ton aan CO2 uitstoot. Dat is veel! Binnen drie jaar tijd willen we alle aggregaten van het terrein hebben”.

“De aankleding is eveneens duurzaam. De bannerdoeken bijvoorbeeld, die zijn van biomateriaal en er wordt niet gewerkt met schadelijke materialen. Er wordt op een duurzame manier over catering nagedacht en we scheiden ons afval, maar dat doet ieder festival bijna wel, toch?! Ook faciliteren we groene taxi’s en stimuleren we het openbaar vervoer. Zo werken we allemaal een handje mee Parkpop steeds groener te maken. We streven ernaar in 2020 een volledig ‘Groen Parkpop’ te realiseren. Ik hoop je te zien op zaterdag 23 en/of zondag 24 juni in Den Haag!”

Lees hier het interview met Rudie Jansman – festivaldirecteur van ‘Het Grootste Kennisfestival van Nederland’.

Foto’s @ Parkpop Den Haag