Kweekvlees klaar voor gebruik! Wanneer mogen we proeven?

Is kweekvlees veilig? Waar smaakt het naar? Welke prijs krijgt kweekvlees? Wij waren hier in 2012 al mee bezig. Inmiddels liggen in de Nederlandse laboratoria pakketjes kweekvlees, klaar om geproefd te worden. Maar het mag niet. Ondanks de stroomversnelling rond de ontwikkeling van diervriendelijk en CO2-neutraal vlees, wordt het verdere proces nu tegengehouden. En wel door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zij hebben de pakketjes kweekvlees verzegeld, zo lazen wij afgelopen week op NRC.nl.

Wat is kweekvlees?
Voordat we verder gaan; wat is kweekvlees ook alweer? Simpel gezegd bestaat kweekvlees uit stamcellen van een levend dier, doorgekweekt in een vloeistof van suikers, vetten en aminozuren.

Kweekvlees op SummerLabb
De eerste in de wereld die zich op het idee van kweekvlees wierp, was Mark Post, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. In 2013 kauwde de internationale pers nog op een stukje gekweekt vlees van ruim 200.000 euro. Het jaar ervoor deden we met SummerLabb op Lowlands een prijsvraag voor een inspirerende naam voor het stukje omgevingsvriendelijke vlees, want de naam kweekvlees, dat kan beter!

In de geweldige omgeving van Lowlands 2012 ging Post op SummerLabb in gesprek met Lowlands-bezoekers. De meest gestelde vragen: “Wanneer kan ik er in bijten, tegen een normale prijs?” En: “Wanneer is ie te koop op Lowlands?” Met enige stelligheid kunnen we die nu wel gaan beantwoorden: het lijkt er op dat we rond 2020 de kweekvleesburger bij de Jumbo of Appie kunnen kopen en dan dus ook op “vrije plekken” zoals Best Kept Secret, Wereldhavendagen en Lowlands.

Als het Mark Post lukt rond 2020 de eerste betaalbare hamburger van kweekvlees te leveren, dan verdient-ie een standbeeld. Ga maar na: dan is hij er in geslaagd om als een van de eerste vleesetende wereldburgers een grote bijdrage te leveren aan het verminderen van dierenleed. En het idee van kweekvlees zal leiden tot een enorme reductie van CO2-uitstoot (poep = methaan = CO2-overkill). En, ook dat nog, de groeiende wereldbevolking kan vlees blijven eten! Gekweekt vlees!

Ligt er straks een runderlabje op ons bord?
Terug naar de namen die voortkwamen uit de gesprekken met de Lowlandsbezoekers. Er ontstonden 10 favorieten:

1. Wilde karbonade
2. Vogelbekpanda
3. Dinopansee
4. Runderlabjes
5. Zeefkarbonade
6. Spinvis
7. Struibeerfilet
8. Vleestomaten
9. Kwekeboom kroketten
10. Muscleburger

Wat is jouw favoriet? De redactie van SummerLabb krijgt water in de mond van de laatste: de Muscleburger, voor vegetariërs én vleeseters.

Laten we hopen dat deze voedselinnovatie, ondanks wetten en bezwaren, snel kan worden gerealiseerd.

Kijktip! Nieuwsuur van dinsdag 22-05-2018 –> start op 14:00 minuten