Lood = geen oud ijzer

Vissers vissen met lood. Lood komt in het water als bijvoorbeeld de lijn breekt. Lood in water lost langzaam op en komt dan in het eco-systeem, dus ook in de vis. Deze vissen liggen vervolgens bij Nederlandse huishoudens op het bordje en zo eindigen deze stoffen in ons lichaam. Dit klinkt niet zo gezond en dat is het ook niet. Maar, de oplossing hiervoor lijkt dichterbij dan we denken.

Vorige week berichtte verschillende kranten en de NOS over de Green Deal Sportvisserij Loodvrij.  De sportvissers hebben toegezegd het gebruik van lood met 30% te verminderen in 2021. In 2027 beloven ze helemaal geen lood meer te gebruiken.

Polyhydroxyalkanoaat
Maar, wat zijn de alternatieven? Jos Lobée, eigenaar van Loodvrijvissen.nl en SummerLabb-partner tijdens Duikvaker 2018, heeft de oplossing: “Onze loodvrije gewichten zijn gemaakt van bioafbreekbare materialen. Het basisingrediënt is ijzerpoeder en de binder is gemaakt van bioafbreekbaar plastic, dat in de wereld van de scheikunde ook wel polyhydroxyalkanoaat(PHA) wordt genoemd. De combinatie van deze stoffen is niet schadelijk voor de mens en het milieu. Het laat geen giftige stoffen achter en breekt snel af”.

Hoe snel de loodvrije gewichten afbreken, is lastig te zeggen. “Dit hangt er vanaf,” gaat Jos verder. “Of dit in zand is of in dikke, voedzame modder. Daarnaast moet je ook rekening houden met de temperatuur van water en het zuurstofgehalte.”

En dan, niet geheel onbelangrijk: de sportvissers, wat vinden zij van de loodvrije gewichten? Jos: “De producten die gebruikt worden, worden gewaardeerd. De vissers zijn vrij positief. De gewone visser zal het verschil niet merken”.

Haalbaarheid
Het doel om in 2021 aanzienlijk minder lood te gebruiken, kan nog wel eens lastig worden volgens Jos: “Jaarlijks belandt er zo’n 500.000 kilo lood in het water, tien procent daarvan komt terecht in zoet water”. Het is dus van belang dat óók de vissers die op het zoute water vissen van het lood af stappen, alleen dan kun je die dertig procent behalen. Als laatste voegt hij toe: “We blijven de  veranderingen kritisch volgen en loodalternatieven stimuleren”.

Tijdens Duikvaker 2018 spraken wij Jos Lobée al over bovenstaand initiatief. In een ‘One Minute Story’ legt hij uit waarom zijn deelname aan Duikvaker zo relevant is.

Meer ‘One Minute Stories’ van onze partners zien? Dat kan. Klik dan hier.