Nieuwe innovatie: gaan windmolens zorgen voor behoud van de oester?

We kunnen er niet meer omheen: de Noordzee staat aan de vooravond van grote veranderingen. Het unieke natuurgebied en de energietransitie hebben de afgelopen maanden gemerkt dat samenwerken een echte must is. Naast de nodige verschillen in inzicht, bieden de verschillende ingrijpende ontwikkelingen gelukkig ook kansen. En daar kunnen o.a. windmolens een perfecte rol binnen vervullen.

De nieuwe innovatie 
Afgelopen maand werd bekend dat rondom windmolens een nieuwe innovatie wordt ontwikkeld: Two Towers is bezig met de realisatie van een nieuw montagesysteem voor een nieuw windmolenpark. Dit systeem, tussen mast en de fundering, moet ervoor zorgen dat windmolens langer meegaan. Daarnaast is minder onderhoud nodig en zorgt een nieuwe coatingslaag voor een optimale levensduur. Een mooie bijkomstigheid: door deze nieuwe techniek kunnen bodem verstorende activiteiten uitblijven. Hierdoor is er ruimte voor een nieuw ecosysteem.

Kortom: goed nieuws voor de oester!

Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee, strijdt al jaren voor een gezonde Noordzee. Hij is enthousiast: ‘Oesterriffen van de platte oester waren een belangrijk onderdeel van het Noordzee ecosysteem tot einde 19e eeuw. Einde 19e eeuw zijn de oesterriffen verdwenen door visserij, virussen en een verandering in klimaat. Als Stichting De Noordzee worden wij erg blij van dit soort initiatieven: de energietransitie biedt een uitgelezen kans de oesters weer terug te brengen in de Noordzee’.

Wat maakt de oester dan zo bijzonder?
‘Oesters filteren het water en filteren daarbij voedsel voor andere dieren in zee. De schelp zorgt daarbij voor aanhechtingskansen voor bijvoorbeeld mosselen en anemonen’ (Bron: Guido Schild, de Rijke Noordzee). Gevolg; als de oester verdwijnt, verdwijnt ook een hoop ander leven onder water.

Maar met behulp van de nieuwe innovatie ziet de toekomst er voor de oester dus rooskleurig uit. Door de langere levensloop van windmolens en de andere innovaties van Two Towers, zal het windmolenpark rond 2021 voor 25.000 huishouders duurzame stroom kunnen leveren. Mens én natuur worden dus optimaal geholpen binnen dit nieuwe initiatief.