Vijf vragen aan: Annelot van Superette

In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ spreken we SummerLabb-partners en vragen we ze naar hun werkzaamheden en persoonlijke drive. Vandaag: vijf dragen aan Annelot van Superette, het kledingbedrijf waar SummerLabb afgelopen zomer een samenwerking mee is gestart.  

Zou je iets meer kunnen vertellen over Superette, hoe zijn jullie ontstaan?
“Ik en mijn partner Harm zijn meer dan 10 jaar geleden aan het zeefdrukken geslagen, voornamelijk omdat je er ontzettend mooie dingen mee kan maken. We hadden het geleerd op de kunstacademie. Vanuit die invalshoek werk je met water gedragen inkten. Na een tijdje kom je er dan achter dat dat absoluut niet gangbaar is. In de “printable” wereld werkt men met Plastisol, dat is letterlijk een afkorting voor Plastic Solution. Een vloeibaar plastic dus, met PVC en weekmakers en andere vieze dingen erin. Superslecht voor het milieu, en vooral dik en plakkerig en lelijk. Water gedragen inkten zijn zachter en zien er natuurlijker uit.”

De SummerLabb-jasjes tijdens Wereldhavendagen Rotterdam, september 2018

Hoe gaat het zeefdrukken precies te werk?
“Je hebt een frame waar een gaas op gespannen zit. Op dat gaas wordt je ontwerp belicht, dat is het technische gedeelte. Vervolgens wordt er met een rakel (een rubberen strip) de inkt door het gaas op het substraat (T-shirt bijvoorbeeld) gedrukt. Het is een zeer oude drukmethode en het gaat nog altijd heel ambachtelijk in zijn werk.”

Merkte je dat er vraag was naar duurzame kleding bij bedrijven, op de juiste manier geproduceerd?
“Vroeger hadden we meer klanten die op ons afkwamen vanwege de water gedragen inkten vanwege het feit dat het er zoveel mooier uitziet dan plastisol. Vandaag de dag zijn het vooral bedrijven die door “jonge” mensen zijn gestart. Zij gaan duurzamer met hun onderneming om dan de “oudere” bedrijven.”

Jullie zijn de enige partij met alle certificaten, is het lastig om hieraan te komen en deze status te blijven houden?
Voor ons viel het mee, omdat we sowieso al goed bezig waren. We hoefden in die zin niet veel te veranderen. We zijn al 4 jaar de enige in Nederland met dit certificaat, dus voor de rest is het kennelijk wel lastig. Of ze denken dat het wel overwaait.”

Wat is jullie volgende stap, of een droom die jullie willen najagen?
“Over 2 jaar moeten de bedrijven rond de NDSM werf wijken voor woningen. Onze droom is een geschikt bedrijfspand op een toffe locatie, waar we kunnen groeien. Hoe beter het gaat met het bedrijf, hoe beter het is voor het milieu.”