Vijf vragen aan: Marcel Hoenderdos van EBN

In de nieuwe rubriek ‘Vijf vragen aan…’ spreken we SummerLabb-partners en vragen we ze naar hun werkzaamheden en persoonlijke drive. Vandaag: vijf vragen aan Marcel Hoenderdos van EBN.

Wat doet EBN precies?
“EBN staat voor Energie Beheer Nederland. Het bedrijf is 55 jaar geleden opgericht, als afdeling van DSM, de Staatsmijnen. Het is destijds opgericht om de gasbaten te borgen, om namens de overheid te investeren in de olie- en gasontwikkelingen. Inmiddels richten we ons ook steeds meer op duurzame vormen van energie, zoals aardwarmte (geothermie) en zijn we betrokken bij projecten rondom CO2-opslag. En we denken mee over bijvoorbeeld waterstof en groen gas. Wat dat betreft zijn we zelf ook in transitie. We willen een actieve bijdrage leveren aan de versnelling van de energietransitie om uiteindelijk tot een CO2-neutraal energiesysteem te komen.”

 Wat is jouw functie?
“Ik ben Manager Communications en Public Affairs, onze afdeling bestaat uit zes personen. Wij proberen als afdeling te faciliteren, de duurzame boodschap op de juiste manier over te dragen. Dit doen we bijvoorbeeld met onze infographic op de Energie Box, die afgelopen zomer ook een aantal keer bij SummerLabb te zien was. We hebben een target dat deze infographic dit jaar door één miljoen mensen wordt gezien, met doel om het kennisniveau te verhogen. Het kennisniveau vergroten bij het Nederlandse publiek is iets waar we ons op richten, daar gaan we de komende jaren op veel verschillende manieren mee door.”

De Energie Box van EBN bij SummerLabb op Parkpop Den Haag, zomer 2018

 Hoe ziet een week er voor jou uit?
“Mijn week… Communicatie is een vak waarbij je vaak ’s ochtends niet weet hoe de dag er uit ziet, er kan veel gebeuren. Als journalisten bellen, dan is dat iets waar je meteen mee aan de slag gaat. Verder heb ik veel afspraken, bijna allemaal rondom hetgeen waar we mee bezig zijn: hoe kunnen we als EBN een bijdrage leveren aan de energietransitie? We hebben bijvoorbeeld een lespakket ontwikkeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. We werken ook aan de nieuwe infographic ‘Energie in Nederland’ voor komend jaar, en zijn druk bezig met de voorbereidingen voor zaken als het jaarverslag, ons Energieontbijt en nog een groot aantal andere communicatiezaken. We hebben best veel ambities qua communicatie, en dat houdt ons van de straat. ”

 Wat is het leukste aan jouw werk?
“Ik vind de afwisseling heel leuk, je bent niet de hele dag met hetzelfde bezig. Wat ik persoonlijk heel leuk vind is alles wat met de pers te maken heeft. Ik ben zelf oud-journalist, leuk om te kijken hoe we onze boodschap via journalisten en de media zo goed mogelijk kunnen verkondigen. Daarnaast vind ik het interessant om met externe partijen samen te werken, bedrijven in de gassector, maar ook met gemeenten en provincies of een organisatie als SummerLabb.”

 Wat is je persoonlijke drive?
“Wat ik heel mooi vind, is dat wij steeds meer aandacht besteden en invulling geven aan de maatschappelijke rol. De duurzame boodschap wordt steeds prominenter. Dat past wel echt bij mij, door te kijken wat voor een meerwaarde wij als EBN hebben. Wat is de stip op de horizon? Hoe staan we ervoor in 2050, een energie neutraal systeem? Wat kan onze, en ook mijn persoonlijke, bijdrage hiervoor zijn? Dat vind ik mooi aan dit werk. Het draait niet alleen om centen en uiterlijk, maar ook om de inhoud, het gaat ergens over.”