Het runderlabje ligt bijna in de winkels

Op zaterdag 25 maart konden we in de Volkskrant lezen over de in een stroomversnelling geraakte ontwikkeling van diervriendelijk en CO2-neutraal vlees, oftewel: kweekvlees. In 2013 kauwde de internationale pers nog op een stukje gekweekt vlees van ruim 200.000 euro, het jaar ervoor deden we met SummerLabb op Lowlands een prijsvraag voor een inspirerende naam voor het stukje omgevingsvriendelijke vlees. De hilarische top 10 vind je onderaan dit artikel.

Voordat we verder gaan; wat is kweekvlees ook al weer? Simpel gezegd bestaat kweekvlees uit stamcellen van een levend dier, doorgekweekt in een vloeistof van suikers, vetten en aminozuren.

De eerste in de wereld die zich op het idee van kweekvlees wierp, was Mark Post, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. In de geweldige omgeving van Lowlands 2012 ging hij op SummerLabb in gesprek met Lowlands-bezoekers. De meest gestelde vragen: “Wanneer kan ik er in bijten, tegen een normale prijs?” En: “Wanneer is ie te koop op Lowlands?” Met enige stelligheid kunnen we die nu wel gaan beantwoorden: het lijkt er op dat we rond 2020 de kweekvleesburger bij de Jumbo of Appie kunnen kopen en dan dus ook op “vrije plekken” zoals Best Kept Secret, Wereldhavendagen en Lowlands

Als het Mark Post lukt rond 2020 de eerste betaalbare hamburger van kweekvlees te leveren, dan verdient-ie een standbeeld. Ga maar na: dan is hij er in geslaagd om als een van de eerste vleesetende wereldburgers een grote bijdrage te leveren aan het verminderen van dierenleed. En het idee van kweekvlees zal leiden tot een enorme reductie van CO2-uitstoot (poep = methaan = CO2-overkill). En, ook dat nog, de groeiende wereldbevolking kan vlees blijven eten! Gekweekt vlees! Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan tien fabrieken die van het idee van onze trots Mark Post een product aan het bakken zijn.

En wat waren nu de top 10 meest inspirerende namen voor kweekvlees volgens de Lowlands bezoekers van 2012? Hier komen ze:
1. Wilde karbonade
2. Vogelbekpanda
3. Dinopansee
4. Runderlabjes
5. Zeefkarbonade
6. Spinvis
7. Struibeerfilet
8. Vleestomaten
9. Kwekeboom kroketten
10. Muscleburger

De redactie van SummerLabb krijgt water in de mond van de laatste: de Muscleburger, voor vegetariƫrs en vleeseters!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier het artikel van de Volkskrant.