“Wij laten zien dat iedereen zijn eigen stapje kan zetten in de energietransitie”

Duurzaamheid is een actueel thema in Den Haag, zo gaat de stad in 2030 van het gas af. Het is een uitdaging om dit zo goed mogelijk te communiceren met haar inwoners. We spreken Charlotte Bos, werkzaam bij Duurzaam Den Haag, een organisatie die zich richt op het verduurzamen van de stad.

Wat doet Duurzaam Den Haag?
Duurzaam Den Haag is een organisatie in Den Haag, waar we met een team van tien mensen werken aan een duurzaam Den Haag. Dat doen we niet alleen, we doen het samen met de gemeente, bewoners,  ondernemers en duurzame initiatieven. Wij beantwoorden de vragen over duurzaam doen en we helpen je om de plannen te realiseren op het gebied van groen, energie en waterberging. Duurzaam Den Haag heeft een verbindende rol, waarbij we kijken wat er nodig is, een team samenstellen en de juiste experts aan elkaar linken.”

Den Haag gaat in 2030 van het gas af, wat kunnen we verwachten?
“Het is een grote uitdaging, iedereen is nodig. We gaan van gas naar inductie koken, maar het is meer dan dat. Alle huizen moeten van het gas af: zo’n 250.000 in Den Haag. Alle handen zijn nodig. Duurzaam Den Haag heeft hier een mooie rol in. Zo zijn we met het plan gekomen om, samen met de bewoners, in drie buurten aan de slag te gaan: Koningsplein/Regentessenplein en omgeving, Molenwijk/Noordpoolderbuurt en Moerwijk-Oost. In tien jaar tijd gaan we ongeveer 10.000 gebouwen volledig isoleren en van groene energie voorzien. Wij stimuleren de lokale economie en zorgen voor meer banen in de buurt, zodat iedereen prettig kan werken en wonen. De buurt komt aan het stuur. Buurtkracht, noemen we dat.”

Tekst gaat verder onder foto. 

Regentesseplein – Koningsplein, Den Haag

Communiceren jullie dit door middel van campagnes?
“Wij werken via social media, met online activiteiten. Daarnaast gaan we de wijken in, dus we zijn zowel digital als fysiek aanwezig. We proberen zo goed mogelijk aan te sluiten bij de leefwereld van de bewoners. Soms wordt duurzaamheid als een opgave gezien, maar we willen het optimistisch brengen. We leggen niets op, maar we zoeken het ook in kleine stapjes; zo vertellen we bewoners dat korter douchen ook al veel scheelt.”

Duurzaam Den Haag heeft een loket in de centrale bibliotheek van Den Haag. Klimaatverandering is in vele delen van ons land zichtbaar. Ook in Den Haag zijn er tal van voorbeelden te noemen.

Zijn er bepaalde plekken in Den Haag waar klimaatverandering echt goed zichtbaar is?
“We zien dit vooral in de Schilderswijk, daar is het zes graden warmer, we noemen dit ook wel ‘hittestress’. Het is daar meer versteend, er is niet veel groen te vinden. De stenen en het asfalt houden meer warmte vast. Hoe meer groen, hoe koeler het wordt. Buiten de stad vind je de zee of meer weilanden, daar is het over het algemeen dus ook koeler.”

Jullie zijn goed bezig, hoe reageren de inwoners van Den Haag op deze verandering naar 2030 toe?
“Mensen hebben veel vragen, die we zo goed mogelijk proberen te beantwoorden, maar wij weten ook niet alles. We gaan samen met bewoners en ondernemers op zoek naar antwoorden.”

Meer interessante interviews lezen? Klik dan hier!